Minister Mikolaj dnes odovzdal PU dekrét o priznaní štatútu univerzity

10.06.2010 Prešov

Prešov 10. júna (TASR) – Podpredseda vlády a minister školstva Ján Mikolaj odovzdal dnes Prešovskej univerzite (PU) v Prešove dekrét o priznaní štatútu univerzitnej vysokej školy.
Na slávnostnom zhromaždení akademickej obce vo vysokoškolskej aule ho v mene PU prevzal jej rektor René Matlovič.
Mikolaj v príhovore uviedol, že Akreditačná komisia na zasadnutí 8. júna konštatovala, že overila účinnosť opatrení, ktoré prijala PU na odstránenie nedostatkov brániacim jej zaradeniu do kategórie univerzít. Zároveň ju navrhla zaradiť do najvyššej kategórie vysokých škôl.
Podstatou komplexnej akreditácie bolo podľa Mikolaja to, že každej vysokej škole sa nastavilo zrkadlo vlastnej kvality. Vyjadril spokojnosť s tým, že PU to pochopila veľmi skoro a v priebehu jedného roka sa jej podarilo splniť kritériá a nastavila svoj počet prijímaných študentov k počtu pedagógov s titulom profesor, docent a PhD.
\"Som rád, že sa zamerala aj na doktorandské štúdium. Podarilo sa jej prijať také množstvo doktorandov, ktoré si univerzitný štatút vyžaduje. Myslím si, že to zrkadlo v ktorom sa PU videla, jej pomohlo, aby zmenila svoj doterajší rozvoj a otočila ho tým správnym smerom, \" uviedol pre médiá Mikolaj.
Rektor univerzity Matlovič konštatoval, že museli prijať množstvo opatrení, ktoré viedli k skvalitneniu vzdelávacích výskumných a manažérskych aktivít. Zaradenie do elitnej kategórie vysokých škôl je podľa neho zaväzujúce a kladie na univerzitu vyššiu mieru zodpovednosti.
\"Myslím si, že pre naše mesto a pre Prešovský kraj je to veľmi dobrá správa, pretože bude sa tu dať plnohodnotne študovať vo všetkých troch stupňoch štúdia, budú sa môcť ďalej vykonávať habilitačné a vymenovacie konania, môže sa ďalej rozvíjať výskum, čo tento región veľmi potrebuje, \" dodal rektor.
V súvislosti s prijatými opatreniami prebehne podľa neho aj reorganizácia, ktorá sa bude týkať Fakulty humanitných prírodných vied a Filozofickej fakulty, kde dôjde ku koncentrácii jednotlivých študijných programov.
V programe návštevy ministra školstva na PU dnes bola aj prehliadka Centra excelentnosti ekológie živočíchov a človeka a Lingvo-kulturologického a prekladateľsko-tlmočníckeho centra, ktoré sa budujú v rámci projektov Regionálneho operačného programu Výskum a vývoj.
Minister sa popoludní oboznámi s pokračovaním rekonštrukcie budovy bývalej základnej školy na ulici 17. novembra, kde sídli Pedagogická fakulta a po jej dokončení sa do nových priestorov presunie aj rektorát. Náklady na rekonštrukciu predstavujú vyše päť miliónov eur a sú hradené z kapitoly štátneho rozpočtu. Rekonštrukcia by mala byť ukončená koncom tohto roka. Počíta sa však aj s ďalšími stavebnými úpravami, o financie na tieto účely sa PU plánuje uchádzať zo štrukturálnych fondov.
 

Vyberte región